Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Półfrancuskie ciastka serowe z brzoskwin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne połączenie serowego ciasta z brzoskwinią, smakują wspaniale na ciepło i zimno.

Półfrancuskie ciastka serowe z brzoskwin Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Półfrancuskie ciastka serowe z brzoskwin

 

  • 250 g twaróg półtłusty,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 3/2 szklanki mąki,
  • 2-3 brzoskwinie,
  • do dekoracji cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie ciastka serowe z brzoskwin
Kostkę masła o temperaturze pokojowej kroimy na mniejsze części i wkładamy do miski. Kolejno kruszymy twaróg i dodajemy mąkę oraz cukier puder. Z tych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. W między czasie przygotowujemy brzoskwinię. Dokładnie je myjemy, usuwamy pestkę i je kroimy w półksiężyce. Brzoskwinię można obrać ze skórki. po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na kilka części, po kolei rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wycinamy z nich kółka. Na brzegu kółka układamy brzoskwinię i kółko składamy na pól, delikatnie dociskamy brzegi. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu aż się zarumienią, około 20 minut. Można udekorować je cukrem pudrem.
Półfrancuskie ciastka serowe z brzoskwin
Do masła dodajemy pokruszony twaróg, mąkę i cukier puder.
Półfrancuskie ciastka serowe z brzoskwin
Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Półfrancuskie ciastka serowe z brzoskwin
Brzoskwinię myjemy i kroimy w półksiężyce.
Półfrancuskie ciastka serowe z brzoskwin
Na brzegu każdego kółka układamy brzoskwinię. Kółko składamy na pól.

Tagi:

ciastka deser