gosia76

gosia76

Kucharz
[Przepisów: 12]

Półkruche ciasto z nutellą i ciastkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na deser polecamy dzisiaj ciasto z nutellą i ciasteczkami amaretti

Półkruche ciasto z nutellą i ciastkami

Składniki:

Półkruche ciasto z nutellą i ciastkami

 

  • 4 szklanki maki
  • 4 zoltka
  • 200g margaryny
  • niecala szklanka cukru
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:
  • nutella 400g
  • opakowanie ciasteczek amaretti 200g
  • likier amaretto
  • ubite bialka

Sposób przygotowania:

Półkruche ciasto z nutellą i ciastkami
Ucieramy miękką margarynę z cukrem, dodajemy 4 zoltka i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy resztę składników i część przesianej mąki, cały czas mieszamy, na koniec dodajemy resztę mąki i wszystko wyrabiamy rękoma. Kawalek ciasta wielkosci duzego jajka wstawiamy do zamrazalki a reszte ciasta do lodowki na 30 minut. Blaszkę (30/23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowane ciasto kładziemy na blaszce, wylewamy nutellę, a na nią układamy namoczone w likierze ciasteczka jedno obok drugiego. Na koniec ubijamy białka z 1 lyzka cukru. Sztywną pianę kładziemy na ciastka. Wyciagamy z zamrazalki reszte ciasta i scieramy go na tarce o grubych oczkach. Pieczemy około 30/35 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku. Przestygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.