Mikrula

Mikrula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Pomarancza plus

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

taka manne zjedza nawet niejadki;)

Pomarancza plus

Składniki:

Pomarancza plus

 

  • 0,4 l soku ze swiezych pomaranczy
  • 4 lyzki cukru
  • 1 budyn smietankowy lub waniliowy
  • ok.50 ml mleka(lub nieco mniej)
  • 20 herbatnikow-petitki
  • 2-ga warstwa
  • ok.250 ml mleka
  • 2-3 lyzki cukru
  • ok.100ml wody
  • 4-5 lyzek manny
  • 2 lyzki syropu wisniowego
  • 3 lyzki wisni z syropu
  • garsc rodzynek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarancza plus
Sok z cukrem zagotowac,budyn rozpuscic w mleku i rozprowadzic w gotujacym sie soku(jak normalny budyn w mleku).Wylozyc keksowke folia aluminiowa(lepiej sie pozniej wyjmuje),dno wysypac pokruszonymi herbatnikami(10 sztuk) i zalac pierwsza warstwa pomaranczowa a na jej wierzchu wysypac pozostale herbatniki.Zagotowac mleko z cukrem,rozprowadzic manne w wodzie ipowoli dodawac do gotujacego sie mleka,gotowac na wolnym ogniu caly czas mieszajac az masa zgestnieje.Dodac syrop,wisnie,rodzynki i przemieszac mase,nastepnie wylac na wierzch drugiej warstwy herbatnikow.Po ostygnieciu wstawic do lodowki,zeby calosc sie dobrze osadzila.Podawac jako zimny deser.

Tagi:

pomarańcza