jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomarańczowy deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To orzeźwiający, lekki deser dla wszystkich którzy uwielbiają smak pomarańczy i mandarynki. Deser możemy przygotować z ulubionymi owocami.

Pomarańczowy deser

Składniki:

Pomarańczowy deser

 

  • Składniki na 6 porcji:
  • 6 mandarynek,
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • ¾ szklanki soku pomarańczowego

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy deser
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku. Wlewany sok pomarańczowy, a na koniec rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.Gotową śmietankę przelewamy do pucharków. Odstawiamy do zastygnięcia. Między czasie rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu (Ja galaretkę rozpuściłam w dwóch szklankach przegotowanej wody). Odstawiamy do wystudzenia. Na zastygniętej śmietance układamy obrane i podzielone na cząstki mandarynki. Zalewamy je zimną galaretką i odstawiamy do chłodu do zastygnięcia. Podajemy.