Sposób przygotowania:
Pomidory zapiekane z mozzarellą
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Użyłam pomidorów malinowych, pomidory miały po ok 150-160 g.
Od strony ogonka ściąć czapeczkę. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ. W środku pomidory lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał.
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, ja użyłam dwóch rodzajów mozzarelli - takiej w kawałku i kulki z zalewy. Listki bazylii drobno posiekać i wymieszać z pokrojoną mozzarellą.
Farszem wypełnić wydrążone pomidory. Następnie nafaszerowane pomidory ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie z pomidorami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, ok 15-20 minut, funkcja termoobieg.
Podawać na ciepło.
Od strony ogonka ściąć czapeczkę. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ. W środku pomidory lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał.
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, ja użyłam dwóch rodzajów mozzarelli - takiej w kawałku i kulki z zalewy. Listki bazylii drobno posiekać i wymieszać z pokrojoną mozzarellą.
Farszem wypełnić wydrążone pomidory. Następnie nafaszerowane pomidory ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie z pomidorami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, ok 15-20 minut, funkcja termoobieg.
Podawać na ciepło.
danielek
SylaUla
robaczek
lukrowanepierniczki