migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pomidory zapiekane z mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomidory i mozzarella to pyszny duet. Świetnie razem smakują na zimno jak i na ciepło. U mnie tym razem wersja na ciepło po prostu pomidory nadziane mozzarellą i zapieczone w piekarniku.

Pomidory zapiekane z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory zapiekane z mozzarellą

 

  • 4 pomidory
  • ok 200 g mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Pomidory zapiekane z mozzarellą
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Użyłam pomidorów malinowych, pomidory miały po ok 150-160 g.

Od strony ogonka ściąć czapeczkę. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ. W środku pomidory lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał.

Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, ja użyłam dwóch rodzajów mozzarelli - takiej w kawałku i kulki z zalewy. Listki bazylii drobno posiekać i wymieszać z pokrojoną mozzarellą.

Farszem wypełnić wydrążone pomidory. Następnie nafaszerowane pomidory ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.

Na wierzchu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie z pomidorami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, ok 15-20 minut, funkcja termoobieg.

Podawać na ciepło.
Pomidory zapiekane z mozzarellą
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ. W środku pomidory lekko posolić i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał.
Pomidory zapiekane z mozzarellą
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, ja użyłam dwóch rodzajów mozzarelli - takiej w kawałku i kulki z zalewy. Listki bazylii drobno posiekać i wymieszać z pokrojoną mozzarellą.
Pomidory zapiekane z mozzarellą
Farszem wypełnić wydrażone pomidory. Następnie nafaszerowane pomidory ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Pomidory zapiekane z mozzarellą
Naczynie z pomidorami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, ok 15-20 minut, funkcja termoobieg.