migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bakłażany zapiekane z pulpecikami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka moja wariacja z bakłażanami w roli głównej. Zmieszałam co miałam pod ręką i wyszło pyszne jedzonko.

Bakłażany zapiekane z pulpecikami i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażany zapiekane z pulpecikami i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany zapiekane z pulpecikami i mozzarellą
Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i oprószyć lekko solą. Odstawić na ok 30 minut aby bakłażany puściły sok a potem osuszyć papierowym ręcznikiem.

Następnie skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane plastry grillować na patelni grillowej. Aby było szybciej można też plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i zapiec w piekarniku, kilka minut aby bakłażan po prostu zmiękł.

Pomidory krojone zmiksować blenderem ( jeśli są bardzo kwaśne można doprawić do smaku cukrem, ja użyłam pomidorów z własnych zapasów więc w smaku były idealne). Do zmiksowanych pomidorów dodać 1 łyżkę majeranku i dokładnie wymieszać.

Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, 1 łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Do naczynia żaroodpornego (naczynko 37x22) wlać na dno 3-4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować.

Następnie ułożyć połowę grillowanych plastrów bakłażana. Z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na plastrach bakłażana. Mozzarellę pokroić w pół plastry i ułożyć pomiędzy pomiędzy pulpecikami.

Całość polać 4-5 łyżkami sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć drugą połowę grillowanych plastrów bakłażana. Całość zalać pozostałym sosem pomidorowym.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Danie podawać na ciepło samo lub z dodatkiem ryżu.
Bakłażany zapiekane z pulpecikami i mozzarellą
Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i oprószyć lekko solą. Odstawić na ok 30 minut aby bakłażany puściły sok a potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi.
Bakłażany zapiekane z pulpecikami i mozzarellą
Pomidory krojone zmiksować blenderem ( jeśli są bardzo kwaśne można doprawić do smaku cukrem, ja użyłam pomidorów z własnych zapasów więc w smaku były idealne).
Bakłażany zapiekane z pulpecikami i mozzarellą
Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, 1 łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić.
Bakłażany zapiekane z pulpecikami i mozzarellą
Na wierzchu ułożyć drugą połowę grillowanych plastrów bakłażana. Całość zalać pozostałym sosem pomidorowym.