szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Mielone zapiekane z pomidorem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety mielone zapiekane z mozzarellą to super propozycja na obiad. Po zapieczeniu możemy posypać je ulubioną zieleniną, np. bazylią lub rzeżuchą.

Mielone zapiekane z pomidorem i mozzarellą

Składniki:

Mielone zapiekane z pomidorem i mozzarellą

Na klopsy

Dodatki

Sposób przygotowania:

Mielone zapiekane z pomidorem i mozzarellą

Przygotowanie do zapieczenia

Mielone zapiekane z pomidorem i mozzarellą
Na usmażone kotleciki nałożyć po plasterze czerwonej cebuli.

Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulą, musztardę, tartą bułkę, jajko, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, pieprz czarny i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować płaskie kotleciki. Obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć. Usmażone przełożyć na blaszkę. Na każdy kotlecik nałożyć po plastrze czerwonej cebuli. Posolić.

Przygotowanie piramidek

Mielone zapiekane z pomidorem i mozzarellą
Plastry pomidora oprószyć suszoną bazylią.

Na cebulę ułożyć po plastrze pomidora, który oprószyć suszoną bazylią. Na pomidory ułożyć po plastrze mozzarelli. Wszystko zapiekać w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 10 minut. Przed podaniem można posypać piramidki ulubioną zieleniną.