sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Porcja na raz- sałatka w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fantastyczna sprawa dla zabieganych osób. Taką sałatkę można przygotować wieczorem a następnego dnia zabrać do pracy. Doskonała na drugie śniadanie jak również szybką kolację. Żeby sałatka była fit rezygnujemy z majonezu i dodajemy olej lub oliwę.

Porcja na raz- sałatka w słoiku

Składniki:

Porcja na raz- sałatka w słoiku

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka (dowolnego)
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1 mała czerwona cebula
  • ok. 4 łyżki majonezu
  • 2-3 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Porcja na raz- sałatka w słoiku
1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulą kroimy w kostkę. Tuńczyka (użyłam w oleju sojowym) odcedzamy a groszek płuczemy.

2. Sałatkę układamy warstwowo w 2 słoikach. Na dno wrzucamy część kapusty i ogórków, groszek, cebulę i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawiamy odrobiną coli i pieprzu. Dodajemy po 1 łyżce majonezu. 

3. Następnie, w tej samej kolejności układamy kolejne warstwy. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Tagi:

sałatka