WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Marchewka z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszona marchewka z groszkiem to ciepły dodatek do obiadu. Pasuje najbardziej do mięsa drobiowego, ale można ją podać również do innych rodzajów mięs.

Marchewka z groszkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marchewka z groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Marchewka z groszkiem

ETAP 1:

Marchewki obrać i pokroić w równą kostkę. W garnku roztopić masło i wrzucić marchewkę. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać trochę wody i dusić aż marchewka zrobi się miękka.

Groszek odcedzić z zalewy i dodać do marchewki. Jeśli wcześniej dolana woda odparuje można podlać zalewą z groszku. Dusić kilkanaście minut. Doprawić solą i pieprzem.

Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody i taką zawiesinę dolać do marchewki. Poddusić jeszcze kilka minut aż zgęstnieje.

Podawać na gorąco.

Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem w trakcie duszenia