Sposób przygotowania:
Sałatka ryżowa z soczewicą czerwoną
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Soczewicę czerwoną wsypujemy na sitko płuczemy. Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy lekko solimy wsypujemy soczewicę i gotujemy chwilę. Uważamy aby jej nie rozgotować bo gotuje się bardzo szybko. Ugotowaną odsączamy i studzimy.
Korniszony, paprykę i por kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę pokrojoną w krążki solimy i szklimy na małym ogniu. Jak cebula będzie szklista dodajemy cukier zwiększamy ogień i podsmażamy cebulę pod koniec dodajemy curry. Studzimy.
Do miski dajemy zimny sypki ryż, soczewicę cebulę pokrojone warzywa doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do smaku przyprawę do sałatek mieszamy składniki.
Sałatkę odstawiamy aby smaki się przegryzły.
POLECAM!!!
Korniszony, paprykę i por kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę pokrojoną w krążki solimy i szklimy na małym ogniu. Jak cebula będzie szklista dodajemy cukier zwiększamy ogień i podsmażamy cebulę pod koniec dodajemy curry. Studzimy.
Do miski dajemy zimny sypki ryż, soczewicę cebulę pokrojone warzywa doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do smaku przyprawę do sałatek mieszamy składniki.
Sałatkę odstawiamy aby smaki się przegryzły.
POLECAM!!!
gusia1000
gosia56