gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Sałatka ryżowa z soczewicą czerwoną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo lubię robić sałatki, a szczególnie lubię zmieniać składniki sałatki. To jedna z moich propozycji na pyszną sałatkę.

Sałatka ryżowa z soczewicą czerwoną

Składniki:

Sałatka ryżowa z soczewicą czerwoną

 

  • soczewica czerwona 1 szklanka
  • ryż ugotowany 1 woreczek
  • cebula biała 3 szt
  • korniszony 2-3 szt
  • por 1 szt
  • papryka konserwowa 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do sałatek do smaku
  • masło klarowane 1 łyżka
  • cukier około 1.5 łyżki
  • przyprawa curry 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z soczewicą czerwoną
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Soczewicę czerwoną wsypujemy na sitko płuczemy. Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy lekko solimy wsypujemy soczewicę i gotujemy chwilę. Uważamy aby jej nie rozgotować bo gotuje się bardzo szybko. Ugotowaną odsączamy i studzimy.

Korniszony, paprykę i por kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę pokrojoną w krążki solimy i szklimy na małym ogniu. Jak cebula będzie szklista dodajemy cukier zwiększamy ogień i podsmażamy cebulę pod koniec dodajemy curry. Studzimy.

Do miski dajemy zimny sypki ryż, soczewicę cebulę pokrojone warzywa doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do smaku przyprawę do sałatek mieszamy składniki.

Sałatkę odstawiamy aby smaki się przegryzły.

POLECAM!!!