Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pory duszone na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 90
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszone pory są lekko słodkawe i delikatne w smaku, więc doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a nawet ryby. Taką wersję pora polubią nawet dzieci!

Pory duszone na maśle

Składniki:

Pory duszone na maśle

 

Opcjonalnie:

  • koperek

Sposób przygotowania:

Pory duszone na maśle

Przygotowanie porów:

Pory duszone na maśle
Pozy mogą być z ich zieloną częścią, a nie tylko biała.

Pory należy dokładnie umyć i po osuszeniu pokroić w plasterki.

Duszenie:

Pory duszone na maśle
Pory należy dusić pod przykryciem i co jakiś czas przemieszać.

Pory przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem, wymieszać i podsmażyć przez minutę.
Następnie należy wlać bulion lub wodę i całość dusić pod przykryciem.

Doprawianie:

Pory duszone na maśle
Duszone pory można przyprawić zgodnie z własnym smakiem.

Gotowe pory należy doprawić gałką muszkatołową oraz solą z pieprzem.
Opcjonalnie można dodać uprzednio posiekany koperek, który świetnie komponuje się z całością.


Tagi:

danie pory