jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pstrąg duszony w porach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po szalonych i tłustych ostatkach na początek okresu postu proponuję Wam niezwykle delikatne i zdrowe danie. Pstrąg uduszony na porach można podać jeszcze lżej omijając punkt z zagęszczaniem mąką i śmietanką.

Pstrąg duszony w porach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pstrąg duszony w porach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg duszony w porach
Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym Odkrój białą część pora, przekrój ją wzdłuż i umyj starannie by pozbyć się piasku. Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu. Włóż pstrągi na patelnię i pod przykryciem duś ryby w porach po około 10 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj śmietankę. Wymieszaj po czym dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku. Polej pstrągi sosem i podawaj z garstką ugotowanego ryżu lub kaszki kuskus.
Pstrąg duszony w porach
Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu.
Pstrąg duszony w porach
Włóż pstrągi na patelnię i pod przykryciem duś ryby w porach po około 10 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu.

Tagi:

pstrąg