Sposób przygotowania:
Francuski chłodnik z pora
Chleb lub bagietkę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor na łyżce masła – odstawiamy.
Pora kroimy w plasterki. Cebulę w drobną kostkę. Cebulę i pora podduszamy na 1 łyżce masła przez około 5 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę wkładamy do garnka zalewamy bulionem dodajemy gałązkę tymianku gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy podduszonego pora gotujemy kolejne 15 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem po czym wstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę.
Schłodzoną zupę blendujemy i jeśli jest taka potrzeba raz jeszcze doprawiamy.
Chłodnik serwujemy z przygotowanymi wcześniej grzankami posypany posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego
Pora kroimy w plasterki. Cebulę w drobną kostkę. Cebulę i pora podduszamy na 1 łyżce masła przez około 5 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę wkładamy do garnka zalewamy bulionem dodajemy gałązkę tymianku gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy podduszonego pora gotujemy kolejne 15 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem po czym wstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę.
Schłodzoną zupę blendujemy i jeśli jest taka potrzeba raz jeszcze doprawiamy.
Chłodnik serwujemy z przygotowanymi wcześniej grzankami posypany posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego