Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tarta kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta kawowa oprócz prostoty i łatwości wykonania posiada wiele zalet. Jest pyszna, aromatyczna, smak kawy nie dominuje nad całym wypiekiem. To ciasto doskonale sprawdzi się na różnych przyjęciach.

Tarta kawowa

Składniki:

Tarta kawowa

na ciasto

na krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g kawy rozpuszczalnej
  • 15 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 250 g drażetek
  • 150 g płatków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Tarta kawowa
Ciasto: Kakao i mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy cukier puder i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny.

Zimne ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty. Formę do tarty wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto układamy w formie. Dno ciasta kujemy widelcem. Na wierzchu układamy folie aluminiowa i groch. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy folię i groch. Pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krem kawowy:

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy.

Krem kawowy wykładamy na zimnym cieście.

Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ozdabiamy płatkami czekoladowymi i drażetkami.