Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Surówka z marchwi, kukurydzy i pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna a do tego zdrowa i kolorowa surówka z marchwi,pora,kukurydzy,jabłka i ogórka konserwowego. Idealna do drugich dań.

Surówka z marchwi, kukurydzy i pora

Składniki:

Surówka z marchwi, kukurydzy i pora

 

  • 2-3 duże marchewki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 winne jabłko
  • 1 por-jasna część
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z marchwi, kukurydzy i pora
Pora oczyścić i umyć. Pokroić w półplasterki. Sparzyć gorącą wodą. Odcedzić dobrze na sicie. Wystudzić. Marchew i jabłko umyć,obrać a z jabłka usunąć gniazda nasienne. Kukurydzę osączyć na sicie. Ogórki konserwowe odcedzić z zalewy,zetrzeć na grubych oczkach tarki wraz z jabłkiem,skropić sokiem z cytryny.

Marchewkę zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Połączyć ze sobą wystudzonego pora, marchewkę,jabłko z ogórkiem konserwowym,dodać kukurydzę.

Wymieszać wszystkie składniki z 2 łyżkami majonezu,1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką musztardy.

Doprawić surówkę do smaku solą i pieprzem-dobrze wymieszać.