Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Kurczak w porach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne rozgrzewające danie na kurczaka w porach duszonego w winie białym. Idealne na niedzielny obiad. Ja podałam go z puree selerowym i sosem żurawinowym.

Kurczak w porach

Składniki:

Kurczak w porach

 

  • podwójny filet z kurczaka
  • ok. 500 g porów
  • pęczek szczypiorku
  • kieliszek białego wina wytrawnego
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak w porach
Pora oraz szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć ok. 5 min.

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze zbędnych części i pokroić na małe paseczki. Podsmażony szczypiorek z porem wyłożyć na talerz, a tym samym tłuszczu smażyć kurczaka.

Doprawić pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucić ponownie pora ze szczypiorkiem i wlać białe wino.

Dusić do momentu odparowania wina.