ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Potrawka ze szkolnej stołówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje wspomnienie obiadów na szkolnej stołówce :) czyli świderki, parówki i pieczarki w sosie pomidorowym

Potrawka ze szkolnej stołówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka ze szkolnej stołówki

 

  • 5 parówek (dobrej jakości, z dużą zawartością mięsa)
  • 250 g pieczarek
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1/3 paczki makaronu świderki
  • mielona słodka czerwona papryka
  • mielona ostra papryka
  • wegeta natur
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • przyprawa Kamis Fit Up do makaronu
  • kawałek masła
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Potrawka ze szkolnej stołówki
Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry, dusimy je na patelni na maśle do miękkości z cebulką drobno posiekaną. Na drugiej, dużej patelni podsmażamy parówki pokrojone w talarki, parówki powinny się delikatnie zrumienić, gdy pieczarki będą gotowe dodajemy je do parówek. Następnie na patelnię wlewamy wodę, tyle żeby przykryć wszystkie składniki.Świderki gotujemy al dente. Dodajemy koncentrat na patelnię i doprawiamy cukrem, sporą ilością słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, pieprzem, wegetą oraz przyprawą Kamis do makaronu (ok. 1/3 opakowania). Dodajemy makaron i mieszamy, w razie potrzeby można dolać jeszcze wody. Smacznego :)
Potrawka ze szkolnej stołówki
Zaczynamy od przygotowania pieczarek i cebuli
Potrawka ze szkolnej stołówki
Parówki kroimy w niezbyt grube talarki
Potrawka ze szkolnej stołówki
Następnie parówki podsmażamy na patelni
Potrawka ze szkolnej stołówki
Na koniec doprawiamy wszystkimi podanymi przyprawami