nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 62]

Powidła śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na śliwki właśnie się zaczyna. Jak co roku o tej porze robię powidła śliwkowe według poniższego przepisu.

Powidła śliwkowe

Składniki:

Powidła śliwkowe

 

  • 1kg śliwek
  • 2 łyżeczki lub więcej cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe
Śliwki dobrze umyj i przetnij na pół. Usuń ze środka pestki i włóż do garnka o grubym dnie. Na średnim gazie gotuj śliwki.

Co chwilę mieszaj śliwki aby nie przypalily się i nie przykleily do garnka. Rób tak przez około półtorej godziny. Jeśli lubisz słodkie powidła pod koniec gotowania możesz dodać trochę cukru.

Gorące powidła należy przelać do czystych słoików, zamknąć i postawić do góry dnem.