Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Mangold kiszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiszone liście buraka liściowego o obco brzmiącej nazwie (Mangold) mogą z powodzeniem zastąpić w zimie szczaw.

Mangold kiszony Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mangold kiszony

 

  • Liście mangolda (buraka liściowego)
  • Gorąca woda
  • Sól kamienna
  • Baldachy kopru
  • Łodygi liściowe selera korzeniowego
  • Ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Mangold kiszony
Rozety buraka liściowego pozbawić korzeni, które nie mają wartości kulinarnej. Pojedyncze łodygi liściowe włożyć do zimnej wody i wymoczyć kilka razy mieszając i przekładając je na drugą stronę - w ten sposób pozbędziemy się piachu i innych drobnych zanieczyszczeń. 

Przygotować czyste słoiki - dobrze jest je wcześniej wyparzyć, a następnie osuszyć. 

Przygotować obrane ząbki czosnku, łodygi liściowe selera korzeniowego, baldachy nasienne kopru. 

Zagotować wodę i w gorącej rozpuścić dużą łyżkę soli kamiennej na każdy litr wrzątku. 

Osączyć i drobno pokroić liście mangolda, ciasno wypełnić nimi słoiki, dołożyć pokrojone ząbki czosnku do smaku, baldachy kopru oraz liście selera. 

Całość zalać gorącą solanką i zakręcić słoiki niezbyt szczelnie podkładając pod nakrętki kawałki folii (ja używam woreczków śniadaniowych). 

Słoiki ustawić na tacy wyścielonej papierowym ręcznikiem, który będzie wchłaniał wypływający nadmiar kwasu w trakcie fermentacji. 

Kiedy ustanie burzliwa fermentacja a smak zalewy będzie wyraźnie kwaśny, wyjąć folię, brzegi słoików dokładnie oczyścić i osuszyć, zakręcić częstymi pokrywkami i zapasteryzować.
Mangold kiszony
Łodygi buraków liściowych wymoczyć w zimnej wodzie.
Mangold kiszony
Liście przed pokrojeniem osączyć na sicie.
Mangold kiszony
Słoiki wypełnić pokrojonymi łodygami mangolda.
Mangold kiszony
Do słoików dołożyć ząbki czosnku, liście selera i baldachy kopru.
Mangold kiszony
Zawartość słoików zalać gorącą solanką.

Tagi:

przetwory