slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Ketchup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na domowy ketchup z cukinii. Ketchup wyszedł lepszy niż ten sklepowy i dużo zdrowszy. Polecam.

Ketchup z cukinii

Składniki:

Ketchup z cukinii

 

  • 2,5 kg obranej i wydrążonej cukinii
  • 750 g cebuli
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 1 szkl cukru
  • 660 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 szkl octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii
Cukinię razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o jarzynowych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dodajemy cukier i na bardzo małym ogniu gotujemy przez 20 minut, często mieszając (ketchup lubi się przypalać). Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez kolejne 20 minut (mieszamy co jakiś czas). Gorący ketchup blendujemy na gładko. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut. Smacznego

Z podanych składników wychodzi 10 słoiczków po 340 ml.