EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Powidła śliwkowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne powidła śliwkowe to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Świetnie sprawdzą się do posmarowania chrupiących, śniadaniowych bułeczek i rogalików, wypełnią naleśniki oraz przełamią słodki smak naszego domowego ciasta.

Powidła śliwkowe

Składniki:

Powidła śliwkowe

 

  • 5kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)
  • 800g cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe

ETAP 1:

Powidła śliwkowe
śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestki następnie przełożyć do dużego garnka

Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pół szklani wody i smażyć na małym ogniu około 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.

ETAP 2:

Przed końcem smażenia dodać cynamon, (jeżeli nie lubicie to pominąć) dokładnie wymieszać i sprawdzić czy powidła mają odpowiednią konsystencję. Masa śliwkowa musi być na tyle gęsta, żeby spadała płatami z łyżki, co oznacza, że powidła są gotowe.

ETAP 3:

Następnie trzeba sprawdzić czy słodkość powideł jest odpowiednia. Jeśli nie to należy dodać cukier i dalej smażyć aż ponownie zgęstnieje. W przypadku gdy powidła są wystarczająco słodkie cukru nie dodajemy.

ETAP 4:

Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od zagotowania.
Z porcji wychodzi około 10-12 słoików od dżemu.