Sposób przygotowania:
Powidła śliwkoweETAP 1:
Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pół szklani wody i smażyć na małym ogniu około 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
ETAP 2:
Przed końcem smażenia dodać cynamon, (jeżeli nie lubicie to pominąć) dokładnie wymieszać i sprawdzić czy powidła mają odpowiednią konsystencję. Masa śliwkowa musi być na tyle gęsta, żeby spadała płatami z łyżki, co oznacza, że powidła są gotowe.
ETAP 3:
Następnie trzeba sprawdzić czy słodkość powideł jest odpowiednia. Jeśli nie to należy dodać cukier i dalej smażyć aż ponownie zgęstnieje. W przypadku gdy powidła są wystarczająco słodkie cukru nie dodajemy.
ETAP 4:
Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od zagotowania.
Z porcji wychodzi około 10-12 słoików od dżemu.
SylaUla
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
U nas tak samo :) Powidła muszą być :)
biedroneczki
skuter5
mocsłodkości