Sposób przygotowania:
Powidła śliwkowe
Śliwki opłukać i osuszyć, usunąć pestki i odrzucić robaczywki. Dobre śliwki wrzucić do garnka. Wlać do owoców ocet. Gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu przemieszać tak aby śliwki się nie przypaliły od spodu i równomiernie puściły sok.
Kiedy śliwki puszczą sok, zdjąć pokrywkę i smażyć ok. 2 godzin mieszając je co jakiś czas. Całość wystudzić i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.
W ciągu kolejnych dwóch dni powtórzyć smażenie - ok. godziny.
Na drugi dzień dodać drobno pokrojone suszone śliwki i ewentualnie do smaku cukier i znów zagotować. Gdy powidła będą gęste przełożyć do słoiczków. Zakręcić.
Kiedy śliwki puszczą sok, zdjąć pokrywkę i smażyć ok. 2 godzin mieszając je co jakiś czas. Całość wystudzić i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.
W ciągu kolejnych dwóch dni powtórzyć smażenie - ok. godziny.
Na drugi dzień dodać drobno pokrojone suszone śliwki i ewentualnie do smaku cukier i znów zagotować. Gdy powidła będą gęste przełożyć do słoiczków. Zakręcić.