paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Powidła śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne powidła ze śliwek z dodatkiem suszonych śliwek które sprawiają że smak powideł jest bardziej wyrazisty. Idealne na kanapkę czy do deserów.

Powidła śliwkowe

Składniki:

Powidła śliwkowe

 

  • śliwki węgierki 2,5 kg
  • suszone wędzone śliwki 50 dag
  • cukier do smaku
  • ocet 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe
Śliwki opłukać i osuszyć, usunąć pestki i odrzucić robaczywki. Dobre śliwki wrzucić do garnka. Wlać do owoców ocet. Gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu przemieszać tak aby śliwki się nie przypaliły od spodu i równomiernie puściły sok.

Kiedy śliwki puszczą sok, zdjąć pokrywkę i smażyć ok. 2 godzin mieszając je co jakiś czas. Całość wystudzić i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.

W ciągu kolejnych dwóch dni powtórzyć smażenie - ok. godziny.

Na drugi dzień dodać drobno pokrojone suszone śliwki i ewentualnie do smaku cukier i znów zagotować. Gdy powidła będą gęste przełożyć do słoiczków. Zakręcić.