Sposób przygotowania:
Powidła śliwkowe 10
Śliwki umyć.
Wydrylować z pestek.
Przełożyć do rondelka i zalać wodą.
Gotować cały czas mieszając, aż woda odparuje.
Jeśli powidła będą miały za dużo wody, czynność powtórzyć następnego dnia.
Usmażone powidła przełożyć do słoików.
Zakręcić i wstawić do garnka z wrzącą wodą.
Najlepiej wyłożyć dno garnka ściereczką.
Gotować 45 minut.
Następnego dnia czynność powtórzyć, ale gotować 25 minut.
Wydrylować z pestek.
Przełożyć do rondelka i zalać wodą.
Gotować cały czas mieszając, aż woda odparuje.
Jeśli powidła będą miały za dużo wody, czynność powtórzyć następnego dnia.
Usmażone powidła przełożyć do słoików.
Zakręcić i wstawić do garnka z wrzącą wodą.
Najlepiej wyłożyć dno garnka ściereczką.
Gotować 45 minut.
Następnego dnia czynność powtórzyć, ale gotować 25 minut.