jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Powidła śliwkowe 10

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Powidła śliwkowe doskonały dodatek do ciasta

Powidła śliwkowe 10

Składniki:

Powidła śliwkowe 10

 

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 150 ml wody
  • cukier - do smaku - jeśli śliwki są kwaśne

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe 10
Śliwki umyć.

Wydrylować z pestek.

Przełożyć do rondelka i zalać wodą.

Gotować cały czas mieszając, aż woda odparuje.

Jeśli powidła będą miały za dużo wody, czynność powtórzyć następnego dnia.

Usmażone powidła przełożyć do słoików.

Zakręcić i wstawić do garnka z wrzącą wodą.

Najlepiej wyłożyć dno garnka ściereczką.

Gotować 45 minut.

Następnego dnia czynność powtórzyć, ale gotować 25 minut.

Tagi:

śliwki