misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Powidła z korzenną nutą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Powidła to jedne z wielu przetworów owocowych, których nie może u nas zabraknąć. W tym roku zrobiłam je w nowej odsłonie. Do przesmażonych śliwek dodałam przyprawę korzenną, którą zazwyczaj daję do ciasta na piernik. Efekt przeszedł moje oczekiwania.

Powidła z korzenną nutą Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Powidła z korzenną nutą

 

  • 5 kg śliwek węgierek
  • 400 g śliwek suszonych
  • cukier do smaku - ilość wg upodobań
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Powidła z korzenną nutą
Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i dajemy do dużego garnka. Następnie na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce puszczą sok dodajemy suszone śliwki i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez trzy godziny i co jakiś czas mieszamy, by nic się nie przypaliło. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy śliwki do następnego dnia.

Drugiego dnia ponownie doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez trzy godziny, po czym wyłączamy i odstawiamy do następnego dnia.

Trzeciego dnia stawiamy garnek na wolnym ogniu i gdy zawartość garnka zacznie się gotować gotujemy przez dwie godziny. Po tym czasie do powstałej masy dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy i co jakiś czas mieszając gotujemy przez około godzinę. W tym czasie masa ponownie zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru i aromatu przyprawy.

Gotowe powidła przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zawrzenia wody w garnku. Studzimy do góry dnem.

Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Powidła z korzenną nutą
Śliwki dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek
Powidła z korzenną nutą
Gdy śliwki puszczą sok dodajemy śliwki suszone
Powidła z korzenną nutą
Zawartość garnka bardzo dokładnie mieszamy
Powidła z korzenną nutą
Powidła po trzech godzinach gotowania na wolnym ogniu
Powidła z korzenną nutą
Powidła po sześciu godzinach gotowania
Powidła z korzenną nutą
Trzeciego dnia dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika
Powidła z korzenną nutą
Gorącymi powidłami napełniamy słoiki i dokładnie zakręcamy
Powidła z korzenną nutą
Pasteryzujemy przez 10 minut.
Powidła z korzenną nutą
Zimne powidła przenosimy w ciemne i chłodne miejsce