Sposób przygotowania:
Powidła z korzenną nutą
Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i dajemy do dużego garnka. Następnie na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce puszczą sok dodajemy suszone śliwki i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy przez trzy godziny i co jakiś czas mieszamy, by nic się nie przypaliło. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy śliwki do następnego dnia.
Drugiego dnia ponownie doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez trzy godziny, po czym wyłączamy i odstawiamy do następnego dnia.
Trzeciego dnia stawiamy garnek na wolnym ogniu i gdy zawartość garnka zacznie się gotować gotujemy przez dwie godziny. Po tym czasie do powstałej masy dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy i co jakiś czas mieszając gotujemy przez około godzinę. W tym czasie masa ponownie zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru i aromatu przyprawy.
Gotowe powidła przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zawrzenia wody w garnku. Studzimy do góry dnem.
Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Drugiego dnia ponownie doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez trzy godziny, po czym wyłączamy i odstawiamy do następnego dnia.
Trzeciego dnia stawiamy garnek na wolnym ogniu i gdy zawartość garnka zacznie się gotować gotujemy przez dwie godziny. Po tym czasie do powstałej masy dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy i co jakiś czas mieszając gotujemy przez około godzinę. W tym czasie masa ponownie zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru i aromatu przyprawy.
Gotowe powidła przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zawrzenia wody w garnku. Studzimy do góry dnem.
Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
skuter5
misia5
Też czekam na te śliwki :) Pomału zaczynają dojrzewać :) Jeszcze trochęi będzie można się cieszyć ich smakiem :)