Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i sycąca propozycja na obiad. Danie bardzo kolorowe i aromatyczne. Polecam. Obiad gotowy w pół godziny. Zróbcie na obiad.

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i marchewką

Składniki:

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i marchewką

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • pół czerwonej papryki
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • sól do smaku
  • świeże listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i marchewką
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na głębokiej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przygotowane warzywa i chwilę przesmażamy, dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy tuńczyka odsączonego z oleju i kukurydzę, przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.

3. Danie podajemy udekorowane listkami bazylii. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Gdy danie chwilę postoi to składniki przegryzą się.