Sposób przygotowania:
Tradycyjne powidła
Śliwki węgierki dokładnie myjemy i osuszamy. Z każdej śliwki wyjmujemy pestkę i odrzucamy te z lokatorami. Następnie, aby przyspieszyć rozpadanie się owoców kroimy je na mniejsze kawałki. Nie jest to konieczne więc można to sobie darować.
Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce puszczą sok mieszamy rzadziej. Gotujemy przez godzinę i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Następnego dnia ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejną godzinę, po czym tak jak dzień wcześniej odstawiamy do ostudzenia. Trzeciego dnia gotujemy powidła kolejny raz przez godzinę. Jeśli to konieczne dodajemy cukier do smaku.
Gotowe gorące powidła przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce puszczą sok mieszamy rzadziej. Gotujemy przez godzinę i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Następnego dnia ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejną godzinę, po czym tak jak dzień wcześniej odstawiamy do ostudzenia. Trzeciego dnia gotujemy powidła kolejny raz przez godzinę. Jeśli to konieczne dodajemy cukier do smaku.
Gotowe gorące powidła przekładamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Czekoladka 2