Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Powidła ze śliwek węgierek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Powidła śliwkowe to wspaniały dodatek do pieczywa, ciasta i mięsa.

Powidła ze śliwek węgierek

Składniki:

Powidła ze śliwek węgierek

 

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 40 dag cukru

Sposób przygotowania:

Powidła ze śliwek węgierek
Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do szerokiego rondla, wlać odrobinę wody, rozgotować, mieszając aby się nie przypaliły. Rondel z rozgotowanymi śliwkami włożyć na drabinkę do nagrzanego piekarnika, uchylić drzwiczki i utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia. Gdy zmniejszy się objętość o połowę, do powideł dodać cukier, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Gotowe powidła przełożyć do słoików, włożyć do nagrzanego piekarnika i podsuszyć. Na gorące słoiki z powidłami od razu założyć zakrętki.

Tagi:

śliwki