Sposób przygotowania:
Poziomkowa herbata z lodami
W misce utrzeć 6 żółtek z drobnym cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Po zaparzeniu herbaty wyjąć torebki, dodać mleko i szybko doprowadzić do wrzenia. Gorącą herbatę z mlekiem wlewać powoli do ubitych żółtek, stale, delikatnie mieszając. Następnie przelać mieszaninę do garnka, lekko podgrzać, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać tak długo, aż mikstura zgęstnieje i będzie przywierała do łyżki. Gotową miksturę przelać do pucharków, wystudzić, zmrozić. Osobno ubić na sztywno pianę i lekko zamrozić. Utrzeć na sztywno białka, dodać lody i przełożyć do zamrożenia. Pół gęste lody wymieszać ze śmietaną i zamrozić (ok. 3 godz.) Przygotować poziomkowy karmel. Natłuścić formę do pieczenia. Wymieszać cukier z wodę w rondlu i lekko podgrzać, stale mieszają, aż się cukier rozpuści. Dodać roztarty kamień winny, doprowadzić do wrzenia i gotować syrop w temp. 150 C albo, aż syrop będzie spadał twardymi kroplami do kubka z zima wodą. Zestawić z ognia. Zanurzać poziomki w karmelu i przełożyć na natłuszczoną blachę do stwardnienia. Wyjąć lody z zamrażalnika na 30 minut przed podaniem, dla zmiękczenia. Podawać z poziomkami. Przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.pl