Sposób przygotowania:
Pozywna salatka z tureckiego Bulgur
Bulgur (lub tez kuskus) zalewamy w misce goraca woda, tak aby ok 1cm woda byla ponad bulgur, po czym odstawiamy na ok 15 minut. W miedzy czasie drobniutko siekamy pietruszke, szczypiorek, papryke na drobniutka kosteczke oraz pomidory, ktore uprzednio obralismy ze skorki. Bulgur mieszamy (najlepiej rekoma) z koncentratem tak aby uzyskal on lekko czerwonawy kolor, po czym dodajemy pozostale skladniki, Do smaku dodajemy oliwy (ja dodalam ok 5 lyzek) oraz soku z cytryny (saladka musi miec kwaskowaty posmak zatem tez sporo soku z cytryny), pieprz oraz sol do smaku. Polecam nakladac po lyzce salatki na liscie salaty lodowej i w ten sposob podawac jako przystawki. Wg tradycji tureckiej, salatke te je sie z jednej miski, rekoma nabiera sie odrobine salatki, z ktorej tworzy sie kulke i zjada ;-) Salatke te podaje sie na waznych przyjeciach rodzinnych, bulgur symbolizuje bowiem szczescie i bogactwo.