migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Proste puree z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Puree z dyni jest bardzo proste w przygotowaniu. A gdy już mamy takie puree możemy je wykorzystać do wielu potraw np. do past, do słodkich wypieków, do zupy.

Proste puree z dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Proste puree z dyni

 

  • mała dynia lub pół dużej

Sposób przygotowania:

Proste puree z dyni
Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości i wykroić z nich nasiona. Nie obierać ze skórki. Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości ok 20-30 minut, wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kwałaków.

Następnie dynie wystudzić. Ze skórek za pomocą łyżki wyskrobać upieczony miąższ. Miąższ ułożyć na gęstym sicie i odstawić na ok godzinkę aby ociekła z nadmiaru soku.

Następnie miąższ zmiksować blenderem na gładkie puree.

Gotowe puree można od razu wykorzystać, można poporcjować i zamrozić lub też przełożyć do słoiczków i zapasteryzować (20 minut od zagotowania).

Kolor puree jest uzależniony od rodzaju dyni, najbardziej intensywny kolor wychodzi z dyni hokkaido.
Proste puree z dyni
Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości i wykroić z nich nasiona. Nie obierać ze skórki. Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Proste puree z dyni
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości ok 20-30 minut, wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kwałaków. Następnie dynie wystudzić.
Proste puree z dyni
Następnie miąższ zmiksować blenderem na gładkie puree.

Tagi:

dynia