Sposób przygotowania:
Proste puree z dyni
Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości i wykroić z nich nasiona. Nie obierać ze skórki. Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości ok 20-30 minut, wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kwałaków.
Następnie dynie wystudzić. Ze skórek za pomocą łyżki wyskrobać upieczony miąższ. Miąższ ułożyć na gęstym sicie i odstawić na ok godzinkę aby ociekła z nadmiaru soku.
Następnie miąższ zmiksować blenderem na gładkie puree.
Gotowe puree można od razu wykorzystać, można poporcjować i zamrozić lub też przełożyć do słoiczków i zapasteryzować (20 minut od zagotowania).
Kolor puree jest uzależniony od rodzaju dyni, najbardziej intensywny kolor wychodzi z dyni hokkaido.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości ok 20-30 minut, wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kwałaków.
Następnie dynie wystudzić. Ze skórek za pomocą łyżki wyskrobać upieczony miąższ. Miąższ ułożyć na gęstym sicie i odstawić na ok godzinkę aby ociekła z nadmiaru soku.
Następnie miąższ zmiksować blenderem na gładkie puree.
Gotowe puree można od razu wykorzystać, można poporcjować i zamrozić lub też przełożyć do słoiczków i zapasteryzować (20 minut od zagotowania).
Kolor puree jest uzależniony od rodzaju dyni, najbardziej intensywny kolor wychodzi z dyni hokkaido.