-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Pureè z dyni (gotowanej)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najprostszy sposób na pureè z dyni. Jest to wspaniała baza do zup, sosów, ciast i innych potraw z dynią w roli głównej.

Pureè z dyni (gotowanej) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pureè z dyni (gotowanej)

 

  • ok. 1 kg dyni (waga z zależności od tego jak dużo pureè potrzebujemy)
  • woda

Sposób przygotowania:

Pureè z dyni (gotowanej)
Małą dynię myjemy, przekrawamy na pół, wybieramy pestki i miękki miąższ ze środka oraz obieramy ją ze skórki. Następnie dynię kroimy w drobniutką kosteczkę. Pokrojoną dynię przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby była całkowicie zakryta. Gotujemy ją na wolnym ogniu ok. 35-40 minut (aż do miękkości). Dynię odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy ją na nim kilkanaście minut. Następnie dynię przekładamy go garnka bądź miski i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Tak przygotowane pureè możemy (po ostudzeniu) przełożyć do woreczków i zamrozić lub używać na bieżąco do różnych potraw. Smacznego!
Pureè z dyni (gotowanej)
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w drobniutką kosteczkę.
Pureè z dyni (gotowanej)
Pokrojoną dynię zalewamy wodą i gotujemy ok. 35 minut aż do miękkości.
Pureè z dyni (gotowanej)
Ugotowaną dynię odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku kilkanaście minut.
Pureè z dyni (gotowanej)
Dynię rozdrabniamy blenderem na gładką masę.

Tagi:

pure dynia