mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Puree z dyni gotowanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Puree z dyni warto mieć w zamrażarce na czas, kiedy będziemy chcieli szybko upiec ciasto dyniowe, albo na przykład ugotować zupę dyniową.

Puree z dyni gotowanej

Składniki:

Puree z dyni gotowanej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Puree z dyni gotowanej
Dynię myję, przekrawam na pół, następnie usuwam pestki i watowaty miąższ, obieram ze skóry. Kroję dynię na mniejsze kawałki. Wkładam dynię do rondla i zalewam wodą. Gotuję wszystko na niewielkim ogniu około 30 minut, aż będzie miękka. Odlewam wodę, a dynię miksuję blenderem na puree. Przekładam zmiksowaną masę na sitko i pozostawiam na godzinę, aby płyn odciekł. Przekładam puree do woreczków i wkładam do zamrażarki jeśli nie używam w danym dniu.

Tagi:

dynia