Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Przecier pomidorowy - domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świeży przez siebie zrobiony przecier zima przypomina nam o późnym gorącym letnim dniu..

Przecier pomidorowy - domowy

Składniki:

Przecier pomidorowy - domowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy - domowy
Umyte i opłukane pomidory rozgniatamy drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misie i po rozgnieceniu od razu rozgotowujemy we własnym soku - bez dodatku wody.
Po rozgotowaniu gorąca masę przecieramy przez ręczną przecieraczkę lub sito perlonowe, albo aluminiowy cedzak. Jeśli przecier nie zawiera już pestek, to jest on dokładnie przetarty, a w razie obecności nasion przecieramy go powtórnie przez gęściejsze sito.
Gorący przecier wlewamy do wyprażonych, gorących butelek lub słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni c. :
naczynia do 500 ml pojemności - 15 minut,
większe - do 20 minut.