Sposób przygotowania:
Przecier pomidorowy - domowy
Umyte i opłukane pomidory rozgniatamy drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misie i po rozgnieceniu od razu rozgotowujemy we własnym soku - bez dodatku wody.
Po rozgotowaniu gorąca masę przecieramy przez ręczną przecieraczkę lub sito perlonowe, albo aluminiowy cedzak. Jeśli przecier nie zawiera już pestek, to jest on dokładnie przetarty, a w razie obecności nasion przecieramy go powtórnie przez gęściejsze sito.
Gorący przecier wlewamy do wyprażonych, gorących butelek lub słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni c. :
naczynia do 500 ml pojemności - 15 minut,
większe - do 20 minut.
Po rozgotowaniu gorąca masę przecieramy przez ręczną przecieraczkę lub sito perlonowe, albo aluminiowy cedzak. Jeśli przecier nie zawiera już pestek, to jest on dokładnie przetarty, a w razie obecności nasion przecieramy go powtórnie przez gęściejsze sito.
Gorący przecier wlewamy do wyprażonych, gorących butelek lub słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni c. :
naczynia do 500 ml pojemności - 15 minut,
większe - do 20 minut.