ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Patisony konserwowe z papryką i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Patisony konserwowe z żółtą papryką i małymi pomidorami w sam raz na zimę. Wspaniały sposób na zatrzymanie kolorów lata.

Patisony konserwowe z papryką i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Patisony konserwowe z papryką i pomidorami

 

  • Składniki na zalewę:

 

  • szczypta kurkumy
  • 8 szklanek wody
  • 1i 1/2 szklanki octu 10 %
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • kilka ziaren kolendry

 

  • Składniki do słoików

 

  • Patisony ok 3 kg
  • 1kg żółtej papryki
  • 1/2kg malutkich twardych pomidorów
  • Do każdego słoika po kilka ziaren kolendry i po kilka listków kurdybanka

Sposób przygotowania:

Patisony konserwowe z papryką i pomidorami
Najmniejsze patisony zrywamy, myjemy i odcinamy ogonki. Wkładamy do dużego słoika, układamy tak, żeby weszlo ich jak najwięcej. Jeśli są jakieś wolne przestrzenie pomiędzy nie wkładamy pomidorki i kawałki żółtej papryki. Na górę słoika dodajemy kilka umytych liści kurdubanka.

Robimy zalewę z 8 szklanek wody, 1 i 1/2 szklanek octu, 8 łyżek cukru i trzech dużych czubatych łyżek soli i szczypty kurkumy. Zalewę wlewamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Patisony konserwowe z papryką i pomidorami
Najmniejsze Patisony zrywamy, myjemy i odcinamy ogonki.
Patisony konserwowe z papryką i pomidorami
Wkładamy do dużego słoika, układamy tak, żeby weszlo ich jak najwięcej
Patisony konserwowe z papryką i pomidorami
Jeśli są jakieś wolne przestrzenie pomiędzy nie wkładamy pomidorki i kawałki żółtej papryki
Patisony konserwowe z papryką i pomidorami
Na górę słoika dodajemy kilka umytych liści Kurdubanka