Sposób przygotowania:
Patisony konserwowe z papryką i pomidorami
Najmniejsze patisony zrywamy, myjemy i odcinamy ogonki. Wkładamy do dużego słoika, układamy tak, żeby weszlo ich jak najwięcej. Jeśli są jakieś wolne przestrzenie pomiędzy nie wkładamy pomidorki i kawałki żółtej papryki. Na górę słoika dodajemy kilka umytych liści kurdubanka.
Robimy zalewę z 8 szklanek wody, 1 i 1/2 szklanek octu, 8 łyżek cukru i trzech dużych czubatych łyżek soli i szczypty kurkumy. Zalewę wlewamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Robimy zalewę z 8 szklanek wody, 1 i 1/2 szklanek octu, 8 łyżek cukru i trzech dużych czubatych łyżek soli i szczypty kurkumy. Zalewę wlewamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.