Jajka sadzone na pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś w stylu "szakszuki", konkretne i wyraziste w smaku jedzenie, nasyci nie dostarczając przy tym dużej ilości kalorii, przyjemnie intensywnie kolorowe i doprawione.

Jajka sadzone na pomidorach

Składniki:

Jajka sadzone na pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Jajka sadzone na pomidorach
Pomidory zalać wrzątkiem, sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę z czosnkiem w miarę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem soląc jednocześnie. Do podsmażonych warzyw dodać pozbawione skóry pomidory i wszystko razem podsmażać na niedużej temperaturze doprawiając w tym czasie do smaku (solą, słodka i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, można dodać przyprawy wedle uznania).

Jak pomidory z dodatkami będą już podsmażone i nadmiar wody powstały w wyniku smażenia pomidorów odparuje na wierzch całości wbić jajka. Jajka oprószyć solą. Całość posypać pokrojoną natką pietruszki. Przykryć patelnię pokrywką. Dusić jajka na pomidorach przez chwilę do czasu, aż jajka się nie zetną.

Takie jedzenie bardzo dobrze smakuje z ulubionym pieczywem.