Comber jagnięcy to delikatne mięso trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Aby mięso nabrało najlepszego aromatu, należy je dokładnie obsmażyć i zrumienić, a następnie wstawić do piekarnika na pół godziny. Dobrym pomysłem jest kotlet jagnięcy na puree z batatów lub comber jagnięcy pieczony z czerwoną cebulą i rozmarynem. Mięso jagnięce jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sklepach. Mięso zawiera kwasy orotowe, które spowalniają proces starzenia oraz witaminy z grupy B, działające antynowotworowo.
Comber z jelenia

Comber z jelenia

Comber z jelenia to delikatne mięso z części lędźwiowej. Mięso jest trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Najlepiej smakuje nasmarowany gorącym masłem, pieprzem i czosnkiem. Wykorzystuje się go do potraw pieczonych, duszonych i smażonych. Ciekawe potrawy z jelenia to comber z jelenia z puree i chuntey'em z cebuli lub z grzybami i kaszą jaglaną. Mięso jest mocno ukrwione i ma niską zawartość cholesterolu. Dania z jelenia mają też większą zawartość minerałów niż inne gatunki mięsa.

Comber z królika

Comber z królika

Comber z królika to delikatne mięso z części lędźwiowej. Mięso jest trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Najlepiej smakuje nasmarowany gorącym masłem, olejem balsamicznym i solą. Wykorzystuje się go do potraw pieczonych, duszonych i smażonych. Dobrym pomysłem jest comber z królika pieczony w śmietanie lub comber z królika duszony z suszonymi śliwkami. Mięso z królika ma 90% przyswajalność białka oraz bardzo małą zawartość tłuszczu. Obecny w nim kwas linolenowy zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Comber

Comber

Comber to fragment półtuszy z części lędźwiowej grzbietu. Najczęściej pochodzi ze zwierząt takich jak królik, owca (dodatkowo jagnięcina) i sarna. Nadaje się idealnie do dań duszonych, smażonych, pieczonych i grillowanych. Comber jest delikatny i soczysty w smaku. Zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce oraz witaminy grup A i B. Najlepiej smakuje marynowany w czerwonym winie, mleku i oliwie z oliwek.

Comber z sarny

Comber z sarny

Comber z sarny to delikatne mięso z części lędźwiowej zwierzęcia. Mięso jest trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Aby wydobyć najlepszy aromat, należy dusić comber na małym ogniu. Sarnina jest najbardziej soczysta z mięs zwierząt łownych, ma delikatny i lekko słodki smak. Potrawy z sarny świetnie łączą się z owocami, takimi jak rodzynki i śliwki. Dobrym pomysłem na dania z sarny jest comber z sarny po kapitańsku lub rycersku. Mięso z sarny ma wysoką zawartość białka i niski poziom tłuszczu.

Gicz jagnięca

Gicz jagnięca

Gicz jagnięca wykorzystywana jest do dań duszonych i pieczonych. Pieczoną jagnięcinę można przygotować, marynując wcześniej mięso w zalewie. Marynatę robi się z miodu, soli, pieprzu, rozmarynu oraz papryki – chili lub słodkiej. Mięso przesmaża się na patelni, a następnie dusi się w mięsnym wywarze z dodatkiem czosnku i świeżej mięty. Danie można podawać z pieczonymi jabłkami, kluskami śląskimi, ziemniakami, smażoną cebulą lub gotowanymi warzywami.

Jagnięcina

Jagnięcina

Jagnięcina to mięso pozyskiwane z owcy lub barana, np. comber z kością, udziec lub gicz. Przed pieczeniem jagnięcinę trzeba zamarynować, np. w oliwie z oliwek, rozmarynie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu. Z duszonej jagnięciny można zrobić gulasz lub pulpety jagnięce. Mięso podaje się z kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym, burakami na ciepło lub smażoną cebulą. Po przygotowaniu mięso powinno być miękkie i soczyste. Comber jagnięcy ma delikatnie odchodzić od kości.

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy to delikatne mięso trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Aby mięso nabrało najlepszego aromatu, należy je dokładnie obsmażyć i zrumienić, a następnie wstawić do piekarnika na pół godziny. Dobrym pomysłem jest kotlet jagnięcy na puree z batatów lub comber jagnięcy pieczony z czerwoną cebulą i rozmarynem. Mięso jagnięce jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sklepach. Mięso zawiera kwasy orotowe, które spowalniają proces starzenia oraz witaminy z grupy B, działające antynowotworowo.