Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Comber jagnięcy pachnący lebiodką

         
ocena: 3/5 głosów: 374

Umyć mięso pod bieżącą wodą, osuszyć w bibule. Zsiadłe mleko wymieszać z sokiem z

Comber jagnięcy pachnący lebiodką

Składniki:

Comber jagnięcy pachnący lebiodką

 

  • 1 kg jagnięcego combra
  • łyżeczka suszonej lebiodki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sok z cytryny
  • 10 dag żółtego sera (np. goudy)
  • 1,5 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Comber jagnięcy pachnący lebiodką
Umyć mięso pod bieżącą wodą, osuszyć w bibule. Zsiadłe mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Mięso ułożyć w salaterce i zalać przygotowaną mieszaniną, wstawić na całą noc do lodówki. Wyjąć mięso, starannie osuszyć. 2-3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, pieprzem, lebiodką i olejem. Natrzeć mięso. Pozostałym czosnkiem naszpikować mięso. Comber naciąć w kilku miejscach i w nacięcia włożyć po dość grubym plastrze sera. Folię aluminiową nasmarować tłuszczem, ułożyć mięso, szczelnie zawinąć, przełożyć na blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 90-100 minut.

Tagi:

sery ser