Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Comber umyć pod zimną wodą, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Cebulki

Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami

Składniki:

Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami

 

  • 1 kg combra jagniącego
  • 75 dag młodych kartofli
  • 40 dag młodych cebulek
  • 3 dag smalcu
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka listków świeżej szałwii
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami
Comber umyć pod zimną wodą, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienkie plasterki. Młode kartofle umyć, nie obierać, lecz wytrzeć szorstką ściereczką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Rynienkę do pieczenia wysmarować smalcem. Następnie wlać oliwę, dodać szałwię, liść laurowy, rozmaryn oraz całe i pokrojone cebulki. Na wszystkim ułożyć pokrojone kawałki jagnięciny, doprawić do smaku solą i pieprzem i piec w piekarniku około 1 godziny. Mniej więcej po 30 minutach pieczenia dodać ziemniaki.