Jagody acai należą do grupy tzw. superfoods. Są tak nazywane ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, np. odchudzające lub opóźniające proces przedwczesnego starzenia się organizmu. Jagody te tracą swoje cenne wartości szybko po zerwaniu, dlatego najczęściej można je kupić mrożone lub suszone. W Polsce są dostępne także w kapsułkach, w formie soku lub proszku. Z jagód acai przygotowuje się pyszne koktajle i smoothies. Sproszkowane jagody można użyć do zrobienia owsianki bądź placuszków. Ten superfood jest świetnym dodatkiem do ciast i lodów.

Koktajle, smoothies i musy z jagodami acai

Z dodatkiem jagód acai można przyrządzić pyszny koktajl owocowy, np. truskawkowy lub bananowy. Wystarczy zmiksować owoce z jogurtem, maślanką, wodą lub sokiem, wsypać proszek z jagód i doprawić. Do koktajlu można dodać miodu, cukru, wanilii lub cynamonu. Z superfood, jakim są jagody acai, wyśmienicie smakują także koktajle miętowe lub tropikalne. Bardzo popularne są też zielone koktajle. Ich bazą jest zazwyczaj szpinak. Można dodać też pietruszkę i orzeźwiające mango lub pomarańcze. Borówkowe smoothie to kolejny pomysł na pyszny napój z jagodami acai. Pozostałe składniki to: banany, jeżyny, awokado i mleko kokosowe lub migdałowe. Acai można dodać też do mrożonego musu. Przygotowuje się go z zamrożonych wcześniej bananów, miodu i pomarańczy.

Owsianka z jagodami acai

Jagody acai można z powodzeniem dodać do owsianki. Nieważne czy jest ugotowana na mleku czy na wodzie, a może podana z jogurtem. Wystarczy dodać do niej ulubione dodatki, np. banany, jabłka, orzechy i migdały oraz wsypać proszek acai i wymieszać.

Placuszki z jagodami acai

Do zrobienia placuszków z jagodami acai potrzebny będzie serek homogenizowany, mąka, jaja, jabłko, skórka z pomarańczy i jagody. Wszystkie składniki należy zmieszać, a następnie smażyć placki podobnej wielkości na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Placuszki powinny być rumiane.
Żurawina

Żurawina

Żurawina to jadalne jagody o lekko słodkim i kwaskowatym smaku. Robi się z nich sos żurawinowy, który jest świetnym dodatkiem do dziczyzny i drobiu. Dobrym pomysłem są też przetwory z żurawiny. Zawarte w owocach pektyny, sprawiają, że doskonale nadają się do robienia kompotów, dżemów, konfitur i soków. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, więc wspomaga organizm w walce z problemami skórnymi i infekcjami pęcherza moczowego.

Aronia

Aronia

Aronia to owoc o szerokich właściwościach zdrowotnych – zaleca się ją między innymi w leczeniu nadciśnienia, miażdżycy i chorób oczu. Naukowcy dowiedli także, że roślina zawiera cenne przeciwutleniacze, które chronią komórki organizmu przed nowotworami. Z tego powodu zawsze warto trzymać w domowej spiżarni aromatyczny sok z aronii lub słodką nalewkę w tych owoców. Aronia świetnie sprawdzi się także jako baza dżemów, konfitur i galaretek. Z suszonych owoców aronii można przygotować pyszną herbatę. Nie zaleca się jednak jedzenia surowych jagód aronii – owoc ma bardzo cierpki smak

Borówka

Borówka

Borówka ma kilka odmian. Najpopularniejsze z nich to: borówka amerykańska (wysoka), jagoda leśna oraz borówka brusznica, czyli czerwona. W kuchni najczęściej wykorzystuje się je do robienia różnych przetworów, np.: konfitur, dżemów i frużelin (owoców w żelu). Ciasto z borówką amerykańską lub jagodą leśną to najpopularniejsze wykorzystanie tych owoców. Uznaniem cieszą się też pierogi z jagodami oraz koktajle, kremy, tarty i placki z borówkami. Borówki można wykorzystać do dekoracji deserów.

Jagody goji

Jagody goji

Jagody goji to tzw. superfood dostępny najczęściej w formie suszonych owoców. Można go też kupić w postaci soku. Jagody dodaje się do sałatek, jogurtu, muesli, a także zup. Często są one kupowane przez osoby, które się odchudzają. W kuchni chińskiej są gotowane przed dodaniem ich do potraw. Z jagód goji można przyrządzić domowej roboty wino lub nalewkę. Dodaje się je także do herbat i deserów.

Polecane przepisy do kategorii Jagody acai

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Jagody acai