Jagody goji to handlowa nazwa kolcowoju chińskiego. Owoc ten pochodzi z Azji. Rośnie na wzgórzach i w dolinach Tybetu, Mongolii oraz Chin. Owoce te uprawia się również w Europie. Jagody goji w Chinach stosowane są jako ważny lek, zajmują pierwsze miejsce w tradycyjnej medycynie ludowej.
Krzewy o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum, na których rośnie ta jagoda, mają zazwyczaj od 1 do 3 metrów wysokości. Owoce osiągają długość około 2 cm. Nie wolno dotykać ich rękoma, gdy są świeże. Dlaczego? Ponieważ zajdzie wtedy reakcja utleniania i jagoda zmieni swój kolor na czarny. Podczas zbierania przygotowuje się specjalne maty, na które strząsa się owoce, a następnie suszy je w cieniu.
Niektórzy eksperci twierdzą, że jagody goji są najbardziej naturalnym i najzdrowszym pożywieniem na świecie. Zaleca się je w wielu chorobach na przykład reumatyzmie czy podczas obniżonej odporności. Dodatkowo pomagają w chorobach płuc, serca, wątroby. Obniżają także poziom glukozy we krwi. Dieta bogata jagody goji poprawi nam wzrok, a także opóźni proces starzenia się, kobietom pomoże złagodzić bolesne bóle miesiączkowe.
Zdjęcie: Fotolia
Jagody goji zwane "owocami długowieczności" lub "czerwonymi diamentami" zawierają bardzo wiele witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Jeżeli jeszcze nie masz w swoim jadłospisie tego owocu, musisz koniecznie to zmienić. W tych jagodach znajduje się 19 różnych aminokwasów ( 9 z nich to aminokwasy egzogenne - organizm ludzki ich nie produkuje, dostępne są tylko w pożywieniu). Ponadto owoce te zawierają 21 pierwiastków, na przykład miedź, żelazo czy wapno i fosfor. Ciekawostką jest, że jagody goji mają trzy razy więcej żelaza niż szpinak.
W tych czerwonych owocach znajduje się bardzo dużo beta karotenu, zdecydowanie więcej niż w marchewce. Jagody goji są także przydatne podczas odchudzania, dzięki zawartych w nich kwasach tłuszczowych oraz kwasie omega 6 oraz antyoksydantach. Luteina, której w goji jest całkiem sporo, pomaga chronić nasze oczy przed wolnymi rodnikami, ma nawet właściwości, dzięki którym wcześniej wyrządzone przez nie szkody w naszych oczach, zostaną naprawione.
Herbata z jagód goji jest pomocna w trawieniu. Goja pomoże naszej wątrobie oczyścić się z toksyn. Owoce te są również dobre dla osób, które chorują na nadciśnienie oraz mają za wysoki cholesterol. Dodatkowo, zawarte w nich substancje pomagają właściwie funkcjonować naszemu układowi krążenia.
Powinniśmy spożywać codziennie jagody goji. Wadą jest jednak ich cena. Kilogram kosztuje około 60-65 zł. Jednak czy od czasu do czasu nie możemy sobie pozwolić na prawdziwą dawkę zdrowia?
Jagody goji można jeść jako przekąskę, w ciągu dnia. Można z nich także przygotować ciekawe danie, sprawdź!
Netka poleca pyszne ciasteczka orkiszowe z jagodami goji. Zdrowe i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Sałatkę z jagodami goji przygotowała AnetaŚw. Kolorowa, smaczna i pełna witamin. Szybko się ja przygotowuje, jest bardzo pożywna.
Paulina57 przygotowała muffiny z jagodami goji. Te pyszne babeczki są także z dodatkiem mleka i trawy cytrynowej.
Zewa poleca jabłkową roladę z jagodami goji i migdałami. Ciasto jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zapraszamy do skorzystania z tego prostego przepisu.
A może Wy macie jakieś inne pomysły na dania z jagodami goji? Jeżeli tak, zapraszamy do podziela się z nami!
Jagody goji - lepiej jeść suszone czy świeże? Sprawdźcie! >>>
Krzewy o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum, na których rośnie ta jagoda, mają zazwyczaj od 1 do 3 metrów wysokości. Owoce osiągają długość około 2 cm. Nie wolno dotykać ich rękoma, gdy są świeże. Dlaczego? Ponieważ zajdzie wtedy reakcja utleniania i jagoda zmieni swój kolor na czarny. Podczas zbierania przygotowuje się specjalne maty, na które strząsa się owoce, a następnie suszy je w cieniu.
Niektórzy eksperci twierdzą, że jagody goji są najbardziej naturalnym i najzdrowszym pożywieniem na świecie. Zaleca się je w wielu chorobach na przykład reumatyzmie czy podczas obniżonej odporności. Dodatkowo pomagają w chorobach płuc, serca, wątroby. Obniżają także poziom glukozy we krwi. Dieta bogata jagody goji poprawi nam wzrok, a także opóźni proces starzenia się, kobietom pomoże złagodzić bolesne bóle miesiączkowe.
Zdjęcie: Fotolia
Jagody goji zwane "owocami długowieczności" lub "czerwonymi diamentami" zawierają bardzo wiele witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Jeżeli jeszcze nie masz w swoim jadłospisie tego owocu, musisz koniecznie to zmienić. W tych jagodach znajduje się 19 różnych aminokwasów ( 9 z nich to aminokwasy egzogenne - organizm ludzki ich nie produkuje, dostępne są tylko w pożywieniu). Ponadto owoce te zawierają 21 pierwiastków, na przykład miedź, żelazo czy wapno i fosfor. Ciekawostką jest, że jagody goji mają trzy razy więcej żelaza niż szpinak.
W tych czerwonych owocach znajduje się bardzo dużo beta karotenu, zdecydowanie więcej niż w marchewce. Jagody goji są także przydatne podczas odchudzania, dzięki zawartych w nich kwasach tłuszczowych oraz kwasie omega 6 oraz antyoksydantach. Luteina, której w goji jest całkiem sporo, pomaga chronić nasze oczy przed wolnymi rodnikami, ma nawet właściwości, dzięki którym wcześniej wyrządzone przez nie szkody w naszych oczach, zostaną naprawione.
Herbata z jagód goji jest pomocna w trawieniu. Goja pomoże naszej wątrobie oczyścić się z toksyn. Owoce te są również dobre dla osób, które chorują na nadciśnienie oraz mają za wysoki cholesterol. Dodatkowo, zawarte w nich substancje pomagają właściwie funkcjonować naszemu układowi krążenia.
Powinniśmy spożywać codziennie jagody goji. Wadą jest jednak ich cena. Kilogram kosztuje około 60-65 zł. Jednak czy od czasu do czasu nie możemy sobie pozwolić na prawdziwą dawkę zdrowia?
Jagody goji można jeść jako przekąskę, w ciągu dnia. Można z nich także przygotować ciekawe danie, sprawdź!
Netka poleca pyszne ciasteczka orkiszowe z jagodami goji. Zdrowe i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu. Można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Sałatkę z jagodami goji przygotowała AnetaŚw. Kolorowa, smaczna i pełna witamin. Szybko się ja przygotowuje, jest bardzo pożywna.
Paulina57 przygotowała muffiny z jagodami goji. Te pyszne babeczki są także z dodatkiem mleka i trawy cytrynowej.
Zewa poleca jabłkową roladę z jagodami goji i migdałami. Ciasto jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zapraszamy do skorzystania z tego prostego przepisu.
A może Wy macie jakieś inne pomysły na dania z jagodami goji? Jeżeli tak, zapraszamy do podziela się z nami!
Jagody goji - lepiej jeść suszone czy świeże? Sprawdźcie! >>>
weronikaS
LauraLaura