Często niedoceniana aronia, posiada wiele właściwości leczniczych oraz kulinarnych. Owoc ten jest niezastąpionym lekiem na obecne choroby cywilizacyjne, a także jednym z najsmaczniejszych produktów spożywczych, które można wykorzystać na wiele sposobów.
Najpopularniejszym produktem otrzymywanym z tych niewielkich kuleczek jest sok z aronii, który z kolei możemy wykorzystać do przyrządzenia musu, galaretki czy kisielu aroniowego.
Nie da się ukryć, że aronia swoją sławę zdobyła poprzez dodawanie jej do ciast, ciast drożdżowych oraz rozmaitych deserów. Idealnie sprawdza się także podczas przygotowywania konfitur z aronii czy aroniowych dżemów, wyjątkowo lubianych przez dzieci.
Mimo iż aronię przeważnie dodajemy do potraw słodkich, świetnie podkreśla rozmaite dania wytrawne z drobiu czy ryb.
W sezonie nasz dom wypełnia zapach domowych wypieków z aronią oraz kuszący aromat nalewki z aronii. Aronię wykorzystujemy również do wekowania i przygotowywania sosów.
Spójrzcie poniżej i przetestujcie wyśmienite przepisy na ciasta z aronią, przetwory z aronii, aroniowe desery, słynną aroniówkę oraz pozostałe przepisy z aronią. Zapraszamy!
zdjęcie: Fotolia