Kilka uwag o borówkach

Cenne wskazówki jak kupować i wykorzystać borówki

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kilka uwag o borówkach
Borówki to niezwykle zdrowe owoce, pełne witaminy C, błonnika, przeciwutleniaczy i żelaza, dlatego też warto włączyć je do swojej diety.

Jak kupować? Szukamy suchych, jędrnych borówek o silnym zapachu, bez skaz i otarć. Świeże owoce mają granatowosrebrzystomleczny kolor. Jeśli są pomarszczone lub straciły charakterystyczny kolor, to znaczy, że nie są świeże. Delikatnie potrząśnijmy pojemnikiem: owoce, które nie przesuwają się swobodnie, są przejrzałe lub uszkodzone. Plamy pod opakowaniem również wskazują, że owoce są przejrzałe. Borówki płuczemy zawsze tuż przed podaniem.

Jak wysuszyć borówki? Aby wysuszyć te delikatne owoce, wkładamy je do obrotowej suszarki do sałaty, wyłożonej papierowymi ręcznikami, i krótko kręcimy.

Jak wykorzystać borówki? Borówkę można dodać do lemoniady. Wkładamy po kilka jagód w przegródki na tacce do lodu, zalewamy lemoniadą i zamrażamy. Wrzucamy po trzy kostki lodu na szklankę lemoniady. Można także polać borówki jogurtem naturalnym, dodać odrobinę cukru i zdrowy podwieczorek gotowy.