Żurawina to bardzo dobre lekarstwo na choroby pęcherza. Jedzona przez całą zimę, w postaci dżemu lub suszona pomoże nam pozbyć się tego problemu.
Dodatkowym atutem żurawiny jest to, że występuje w niej kwas benzoesowy, który pomaga w jej konserwacji. Dzięki temu kwasowi, możemy dłuższy czas trzymać świeżą żurawinę w lodówce i nic się jej nie stanie.
Powinniśmy jeść właśnie przygotowane dżemy z żurawiny, ponieważ zawarte w nich proantocyjany, taniny i bioflawonoidy uniemożliwiają osiedlanie się bakterii w nerkach i pęcherzu. Owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu próchnicy na zębach. Chroni także żołądek i dwunastnicę przed wrzodami. Owoce są bardzo dobre na choroby serca, miażdżycy i krążenia. Dodatkowo wzmaga działanie warfaryny. Jest to lek odpowiedzialny za rozrzedzanie krwi. Osoby, które mają osteoporozę nie powinny jeść żurawiny, gdyż utrudnia wchłanianie się wapnia.
Rozróżniamy dwa podstawowe rodzaje żurawin: Howes i McFarlin. Odmiana Howes jest bardzo późna i do tego odporna na mroźne temperatury. Miąższ jest delikatny o bardzo dobrym smaku. Odmiana McFarlin ma średnie owoce, twarde, miąższ delikatny o bardzo wyrazistym smaku.
Żurawina jest bardzo dobra. Wystarczy poznać kilka przepisów z jej udziałem i cieszyć się z jej pysznych wartości odżywczych.
Polecamy: niesamowite ciasto z żurawiną >>>