Wspomaga walkę z zapaleniem nerek, wzmacnia odporność i do tego świetnie smakuje. Żurawina to owoc, który najczęściej jemy w formie suszonej. Wykorzystywana jest głównie jako dodatek do pieczonych mięs, w tym w szczególności kaczki. Co można z niej zrobić?
Przetwory z żurawiny
Żurawinę bardzo łatwo się przetwarza. Oto sposoby na zrobienie z niej konfitury i sosu – idealnego do mięs.
a) Jak zrobić konfiturę z żurawiny?
Żurawina idealnie nadaje się do zrobienia z niej nalewki, soku lub wina. Nie jest to trudne. Należy tutaj postępować podobnie jak w przypadku innych owoców. Wyjątkiem jest sok – tutaj zaleca się podobną procedurę jak przy soku z czarnego bzu, tj. gotowanie produktu. Wówczas zyskamy wyjątkowy napój, który dostarczy nam mocy witamin.
Przetwory z żurawiny
Żurawinę bardzo łatwo się przetwarza. Oto sposoby na zrobienie z niej konfitury i sosu – idealnego do mięs.
a) Jak zrobić konfiturę z żurawiny?
- Do zrobienia konfitury żurawinowej będą potrzebne: świeża lub mrożona żurawina, woda (ok. 2/3 szklanki na 1 kg owoców), cukier (0,5 szklanki na 1 kg owoców) oraz sok z cytryny.
- Żurawinę myjemy i osuszamy.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, tworząc syrop.
- Dodajemy do niego owoce i smażymy kilka minut.
- Dolewamy odrobinę soku z cytryny i podsmażamy do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Gotową konfiturę przekładamy do słoików. Smacznego!
- Do zrobienia sosu z żurawiny będą potrzebne: żurawina (świeża, mrożona lub suszona – suszoną trzeba namoczyć we wrzątku), cebula, cukier lub miód, bulion lub czerwone wytrawne wino (ok. 0,5 szklanki).
- Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na patelni.
- Dodajemy do cebuli żurawinę, smażymy.
- Gdy owoce zmiękną, podlewamy całość winem lub bulionem, dusimy pod przykryciem.
- Kiedy żurawina zacznie się rozpadać – zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy i czekamy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- Gotowy podajemy do pieczonych lub serwowanych na zimno mięs.
Żurawina idealnie nadaje się do zrobienia z niej nalewki, soku lub wina. Nie jest to trudne. Należy tutaj postępować podobnie jak w przypadku innych owoców. Wyjątkiem jest sok – tutaj zaleca się podobną procedurę jak przy soku z czarnego bzu, tj. gotowanie produktu. Wówczas zyskamy wyjątkowy napój, który dostarczy nam mocy witamin.