Konsolacja (stypa) to obowiązkowy element uroczystości pogrzebowych. Przy spodziewanej dość dużej ilości gości można zamówić część jedzenia z firmy cateringowej.
Konsolacja: tradycyjne menu na stypę
Po pogrzebie najbezpieczniej jest podać
tradycyjny, trzydaniowy obiad. Doskonale sprawdzą się rozgrzewający rosół z makaronem, czerwony barszcz z pasztecikiem lub zupa krem z brokułów z płatkami migdałów bądź z leśnych grzybów, serwowana z czosnkowymi grzankami. Najlepiej przygotować
dwa rodzaje zup do wyboru, a jedna z nich powinna być zrobiona na wywarze warzywnym. Niezawodnym zestawem na drugie danie są kotlety, ćwiartki ziemniaków opiekane w ziołach i przyprawach w piekarniku oraz sałatki i bukiet surówek (np. z kapusty pekińskiej, marchewki i rodzynek, buraczki na ciepło). Dobrym pomysłem będą kotlety schabowe, pierś z kurczaka zapiekana z serem, papryką i pieczarkami albo de volaille. Dla wegetarian można przygotować panierowane kotlety z sera żółtego lub smażone z cebulą plastry wędzonego tofu. Ciasta, takie jak sernik, szarlotka i babeczki, najwygodniej będzie podać gościom na rozstawionych na stołach paterach, pokrojone w niewielkie kostki.
Co podać po pogrzebie
Oprócz zapewnienia gościom trzydaniowego obiadu należy zadbać o
bufet zimnych przekąsek. Deska zimnych pieczonych mięs i wędlin oraz serów z piklami, oliwkami, dipami, hummusami i chutney’ami jest niezbędna podczas każdego spotkania przy stole. Można kupić wędliny w dobrym sklepie mięsnym i poprosić o pokrojenie ich na niewielkie plasterki (nie za cienkie, aby nie sklejały się ze sobą). Dobrym wyborem będą pasztety, kabanosy, kiełbasa zwyczajna, schab, szynka, polędwica. Poza tym do niezawodnych i lubianych przekąsek należą:
-
sałatka jarzynowa,
-
sałatka grecka,
-
pieczywo czosnkowe,
-
śledzie,
-
ryba po grecku,
-
jajka faszerowane lub w szynce.
Obok talerzyków przyda się koszyk z kilkoma rodzajami pieczywa, sztućce, wykałaczki i duże łyżki do nakładania przekąsek.
Konsolacja po pogrzebie – czy podawać alkohol
Jeśli spotkaniom w rodzinnym gronie towarzyszy zazwyczaj niewielka ilość alkoholu, na konsolacji nie trzeba z niego całkowicie rezygnować. Po jesiennym lub zimowym pogrzebie przydadzą się rozgrzewające trunki, jak np.
grzane wino lub piwo z sokiem, przyprawami korzennymi i cytrusami. Na osobnym stoliku można postawić kilka butelek piwa, wina i wódki i uzupełniać je na bieżąco. Poza tym trzeba pomyśleć o dzieciach i kierowcach – kawa, herbata, niegazowana woda mineralna i co najmniej dwa rodzaje soków to niezbędne minimum.