Jak świętować wyjątkowe okoliczności?

Wyjątkowe okoliczności najlepiej jest świętować przy stole w gronie rodziny i przyjaciół. Dobrze jest przygotować posiłki, które będą odpowiadały wszystkim domownikom, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ponadto warto uwzględnić preferencje żywieniowe biesiadników, na przykład wegetarian, wegan, cukrzyków bądź osób uczulonych na gluten albo laktozę. Jeśli gospodarze nie mają ochoty przygotowywać posiłków, mogą zamówić jedzenie w firmie cateringowej lub kupić w restauracji gotowe dania na wynos.

Idealne potrawy na niecodzienne okoliczności

Podczas przyjęcia na stole powinny pojawić się przekąski, przystawki, ciepłe dania główne (jedno albo dwa), deser oraz gorące i zimne napoje. Opcjonalnie można podać alkohol. Jako przekąski sprawdzą się wędliny, sery, warzywa, pieczywo, sosy, galarety, sałatki i ryby. Na przystawkę podaje się niezbyt obfitą potrawę, która załagodzi pierwszy głód, na przykład carpaccio, tatara lub zupę. Danie główne powinno być eleganckie, ciepłe i sycące. Warto przygotować pieczeń mięsną albo rybną i dodatki (ziemniaki, kluski, kasze, ryż i inne). Tort, ciasto, ciastka, mus czekoladowy, koktajle, bakalie bądź lody to dobre desery na wyjątkowe okoliczności. Do posiłków zwyczajowo serwuje się wino, wodę, sok owocowy, lemoniadę, natomiast po potrawie głównej – kawę i herbatę.
Okoliczności

Okoliczności

Ślub, narodziny dziecka, chrzest, komunia, urodziny, imieniny, rocznica lub sukces bliskiej osoby zaliczają się do wyjątkowych okoliczności. Jeżeli świętowanie odbywa się przy stole, w gronie rodziny i przyjaciół, należy zadbać o smaczne potrawy. Na przyjęcie warto przygotować zimne przystawki, na przykład wędliny, sery, ryby i mięsa w galarecie, pieczenie, pasztety, jaja faszerowane, pikle, warzywa oraz pieczywo. Nie może również zabraknąć ciepłego dania. Dobrze sprawdzi się zupa (rosół, barszcz, krem) oraz posiłek główny (mięso albo ryba z dodatkami). Na stole warto również umieścić słodkie przekąski, na przykład ciasta, ciasteczka i cukierki. Opcjonalnie można podać alkohol.

Imieniny

Imieniny

Na przyjęcie imieninowe można przygotować dania na ciepło, np. rolady wieprzowe albo zapiekankę ziemniaczaną lub potrawy z makaronem. Na stole nie powinno zabraknąć tradycyjnych przystawek, np. śledzi, grzybów w occie, wędlin, serów, jajek faszerowanych. Wśród dań imieninowych popularnością cieszą się sałatki, które można zrobić ze świeżych warzyw, makaronu, smażonego kurczaka, a na koniec polać sosem. Deserem imieninowym może być ciasto z owocami, kremem, bitą śmietaną lub galaretką.

Urodziny

Urodziny

Tradycyjne przyjęcie urodzinowe nie może odbyć się bez słodkiego poczęstunku. Najczęściej pieczone ciasta na urodziny to torty biszkoptowe z kremem, lukrem, bitą śmietaną, czekoladą lub owocami lub babeczki, ciasta i tarty. Słone przekąski urodzinowe to np. finger food, czyli małe kanapki, rolady lub koreczki. Dania na urodziny można podać na gorąco, np. udka z kurczaka, zapiekanki, ryże, makarony, zupy lub na zimno. Szybkie w przygotowaniu sałatki urodzinowe to np. sałatka grecka, po królewsku, jarzynowa, cezar, wiosenna, brokułowa.

Komunia

Komunia

Komunia to ważny dzień w życiu dziecka i jego rodziny. Z tej okazji warto przygotować uroczysty obiad dla najbliższych. Na pierwsze danie sprawdzi się tradycyjny rosół, flaki lub sycąca zupa krem. Tę ostatnią można przygotować z zielonego groszku, dyni, marchewki, selera bądź brokułów. Jako danie główne dobrze jest podać pieczone mięso: kaczkę, indyka, kurczaka, wieprzowinę i inne. Najlepiej, by było polane sosem i nafaszerowane owocami, warzywami albo podrobami (na przykład wątróbką). Pieczone mięso doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami, ryżem i kaszą oraz surówkami. Obiad powinien być zakończony deserem, czyli tortem lub lodami.

Konsolacja

Konsolacja

Po pogrzebie bardzo często urządza się w domu poczęstunek dla rodziny i najbliższych przyjaciół zmarłego. Zazwyczaj podaje się tradycyjny obiad, składający się z gorącej zupy, dania głównego z kotletem mięsnym, ziemniakami i warzywami w dowolnej formie, a także ciasta. Na konsolacji (stypie) zawsze sprawdzają się zimne przekąski: deska wędlin oraz serów, dipy, sałatki, faszerowane jajka, śledzie, ryba po grecku. Nie można zapomnieć o herbacie, kawie, napojach i niewielkiej ilości alkoholu.

Kolacja we dwoje

Kolacja we dwoje

Kolacja we dwoje to dobry czas, by spotkać się, porozmawiać z partnerem i okazać sobie uczucia. Na taką okazję warto przygotować smaczne, eleganckie i niebanalne potrawy. Jako przystawka sprawdzi się zupa krem z brokułów, carpaccio z buraka, pieczone szparagi, grillowany camembert bądź sałatka z krewetkami. Na danie główne warto podać pieczeń mięsną, łososia z grillowanymi warzywami, spaghetti z owocami morza albo zapiekankę wegetariańską. Podczas kolacji we dwoje nie można zapomnieć o deserze, czyli lekkim musie czekoladowym, lodach z bakaliami, galaretce lub pralinach.

Polecane przepisy do kategorii Okoliczności

Znaleźliśmy 55 przepisów w kategorii Okoliczności

Tort Raffaello

Tort Raffaello

Ewa27 Ewa27
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczkowe lizaki

Ciasteczkowe lizaki

misia5 misia5
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

kurka79 kurka79
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

kurka79 kurka79

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Wiesia G Wiesia G

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: