Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Bulion drobiowo-imbirowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rozgrzewający, aromatyczny bulion drobiowy z imbirem i kurkumą to pyszna i zdrowa alternatywa dla zwykłego rosołu - warta spróbowania. Polecam

Bulion drobiowo-imbirowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bulion drobiowo-imbirowy

 

  • 2-3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek pora
  • 5-6 plasterków imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • Sok z ½ limonki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • ½ chilli
  • Dodatkowo :
  • Makaron udon lub inny azjatycki

Sposób przygotowania:

Bulion drobiowo-imbirowy
Udka z kurczaka myjemy przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (wody tyle aby przykryła mięso ). Do mięsa dodajemy obrane marchewki, pora, pokrojony imbir, ziarna pieprzu i kolendry a także liście laurowe. Wszystko zagotowujemy (nie może wrzeć )- zmniejszamy ogień i gotujemy minimum 3 godziny.

Po tym czasie marchewkę i mięso wyjmujemy z bulionu, a resztę przecedzamy przez sitko.

Bulion doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Mięso kroimy w paseczki, marchewkę w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.

Na talerze nakładamy porcję makaronu, kurczaka i marchewki, zalewamy wszystko gorącym bulionem, posypujemy zupę szczypiorkiem, chilli i imbirem i serwujemy gorącą.

Smacznego.
Bulion drobiowo-imbirowy
Udka z kurczaka myjemy przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (wody tyle aby przykryła mięso ). Do mięsa dodajemy obrane marchewki, pora, pokrojony imbir, ziarna pieprzu i kolendry a także liście laurowe. Wszystko zagotowujemy (nie może wrzeć )- zmniejszamy ogień i gotujemy minimum 3 godziny.
Bulion drobiowo-imbirowy
Bulion doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Bulion drobiowo-imbirowy
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Bulion drobiowo-imbirowy
Mięso kroimy w paseczki, marchewkę w plasterki.