Jak przygotować łososia w cytrynowym sosie?
Łosoś w sosie cytrynowym jest lekką, niezwykle smaczną i aromatyczną potrawą, która doskonale sprawdzi się zarówno w roli codziennego obiadu, jak również eleganckiej kolacji. Filety z łososia pozbawione skóry oprósza się solą, pieprzem, nasionami kopru włoskiego, a następnie skrapia lekko sokiem z cytryny i oliwą. Natartą tymi składnikami rybę układa się w naczyniu żaroodpornym i odstawia na około 10 minut, aby przesiąkła przyprawami. Łososia piecze się w piekarniku z funkcją grilla lub w bardzo wysokiej temperaturze (około 230 stopni Celsjusza) przez 10 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wyśmienitego cytrynowego sosu. Potrzebnymi składnikami są: cytryna, masło, miód, cebula szalotka oraz białe wino. Szalotkę należy obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle w rondelku. Następnie do rondelka wlewa się białe wino oraz sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Całość doprawia się solą i gotuje przez około 10 minut w celu odparowania części płynu. Sos zestawia się z ognia, dodaje się do niego miodu i masła i miksuje, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone filety z łososia podaje się polane pysznym, gorącym cytrynowym sosem. Cytrynowy sos przyrządzi się również wykorzystując: masło, mąkę, sok i skórkę z cytryny, żółtko jaja, wodę, śmietanę 18% oraz przyprawy: sól, pieprz i kurkumę. W rondelku zagotowuje się wodę, do której dodaje się skórki i soku cytrynowego. Na patelni przygotowuje się zasmażkę z masła i mąki. Śmietanę łączy się z żółtkiem, a następnie powstałą masę jajeczną oraz zasmażkę dodaje się do cytrynowej wody. Wszystkie składniki gotuje się na małym ogniu, aż do powstania gęstego sosu. Pod koniec do rondelka dodaje się sól, pieprz oraz kurkumę, dzięki której sos uzyska apetyczną żółtawą barwę.
Dodatki do łososia w sosie cytrynowym
Smacznym i lekkim dodatkiem do łososia polanego cytrynowym sosem jest surówka przygotowana z kopru włoskiego, rukoli, owocu granatu, oliwy, soku z cytryny doprawiona solą i pieprzem. Koper włoski należy umyć, a następnie drobno pokroić, wrzucić do miski i przyprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Całość powinno się dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. Przed podaniem, koper łączy się z rukolą oraz granatem. Łosoś w sosie cytrynowym doskonale komponuje się z ryżem: białym lub pełnoziarnistym oraz z razowym pieczywem.
Łosoś w sosie cytrynowym jest lekką, niezwykle smaczną i aromatyczną potrawą, która doskonale sprawdzi się zarówno w roli codziennego obiadu, jak również eleganckiej kolacji. Filety z łososia pozbawione skóry oprósza się solą, pieprzem, nasionami kopru włoskiego, a następnie skrapia lekko sokiem z cytryny i oliwą. Natartą tymi składnikami rybę układa się w naczyniu żaroodpornym i odstawia na około 10 minut, aby przesiąkła przyprawami. Łososia piecze się w piekarniku z funkcją grilla lub w bardzo wysokiej temperaturze (około 230 stopni Celsjusza) przez 10 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wyśmienitego cytrynowego sosu. Potrzebnymi składnikami są: cytryna, masło, miód, cebula szalotka oraz białe wino. Szalotkę należy obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle w rondelku. Następnie do rondelka wlewa się białe wino oraz sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Całość doprawia się solą i gotuje przez około 10 minut w celu odparowania części płynu. Sos zestawia się z ognia, dodaje się do niego miodu i masła i miksuje, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone filety z łososia podaje się polane pysznym, gorącym cytrynowym sosem. Cytrynowy sos przyrządzi się również wykorzystując: masło, mąkę, sok i skórkę z cytryny, żółtko jaja, wodę, śmietanę 18% oraz przyprawy: sól, pieprz i kurkumę. W rondelku zagotowuje się wodę, do której dodaje się skórki i soku cytrynowego. Na patelni przygotowuje się zasmażkę z masła i mąki. Śmietanę łączy się z żółtkiem, a następnie powstałą masę jajeczną oraz zasmażkę dodaje się do cytrynowej wody. Wszystkie składniki gotuje się na małym ogniu, aż do powstania gęstego sosu. Pod koniec do rondelka dodaje się sól, pieprz oraz kurkumę, dzięki której sos uzyska apetyczną żółtawą barwę.
Dodatki do łososia w sosie cytrynowym
Smacznym i lekkim dodatkiem do łososia polanego cytrynowym sosem jest surówka przygotowana z kopru włoskiego, rukoli, owocu granatu, oliwy, soku z cytryny doprawiona solą i pieprzem. Koper włoski należy umyć, a następnie drobno pokroić, wrzucić do miski i przyprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Całość powinno się dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. Przed podaniem, koper łączy się z rukolą oraz granatem. Łosoś w sosie cytrynowym doskonale komponuje się z ryżem: białym lub pełnoziarnistym oraz z razowym pieczywem.
Polecane przepisy do kategorii Łosoś w sosie cytrynowym
Sortuj wg: