Ośmiornica jest egzotycznym przysmakiem, który zaskoczy niejednego smakosza. Ma dużą zawartość białka oraz witamin z grupy B. Aby ją rozmiękczyć, należy kilkukrotnie włożyć ją do wrzątku. Przed grillowaniem, dobrze jest podgotować ośmiornicę w wodzie z dodatkiem wina, cytryny, czosnku i ziół. Zamarynowane macki należy grillować po 2 min na każdej stronie. Po przygotowaniu, mięso jest miękkie i aromatyczne. Dobrym pomysłem jest podanie jej z bakłażanowym musem beszamelowym lub z kolendrą i tabasco.
Dorsz z grilla

Dorsz z grilla

Dorsz z grilla ma doskonały smak i świetnie komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Potrawa jest narodowym daniem w Portugalii. Mięso jest chude, białe i ma delikatny smak. Ryba łatwo rozpada się przy smażeniu, więc warto skropić ją wcześniej sokiem z cytryny i zanurzyć w mące. Świetnym pomysłem jest dorsz grillowany ze świeżym rozmarynem i sosem czosnkowym. Ryba zawiera znaczne ilości białka i potasu, więc stanowi świetne uzupełnienie diety.

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla wymaga wcześniejszego skropienia go sokiem z cytryny i posypania odrobiną pieprzu, ziołowego bądź cytrynowego. Łosoś grillowany zachowuje więcej naturalnych soków niż ryba smażona. Można przygotować również łososia z patelni grillowej lub z grilla elektrycznego – wystarczy zwilżyć rozgrzane urządzenie oliwą albo olejem. Marynata do łososia z grilla sprawi, że łosoś grillowany w piekarniku pozostanie soczysty i kruchy. Taka ryba nadaje się idealnie do sałatki z grillowanym łososiem.

Krewetki z grilla

Krewetki z grilla

Przystawką królującą na stołach w sezonie wakacyjnym są krewetki z grilla. Przed grillowaniem należy je zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki oraz czarnym, najlepiej świeżo mielonym, pieprzem. Krewetki nadziewa się na patyczki do szaszłyków i układa na rozgrzanym grillu – ruszt powinno się wcześniej posmarować tłuszczem, np. olejem. Owoce morza grilluje się aż do przyrumienienia, czyli około 3 minuty z każdej strony. Można je podawać z różnymi dipami.

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla przyrządza się, nabijając po kilka sztuk na długą wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Grillowane szparagi trzyma się na ruszcie przez kilka minut i podaje z lekkim sosem i cząstkami cytryny lub owija wcześniej plasterkiem szynki albo wędzonego boczku. Białe lub zielone szparagi z grilla elektrycznego, gazowego lub tradycyjnego węglowego smakują równie dobrze, jak szparagi grillowane na patelni. Można skropić je odrobiną oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Ośmiornica

Ośmiornica

Ośmiornice mają bardzo delikatne i elastyczne mięso. Przed przyrządzeniem, z ośmiornicy należy wykroić oczy oraz ząb. Mrożone mięso jest lepsze od świeżego, ponieważ po ugotowaniu staje się miękkie i kruche, a macki delikatnie się skręcają. Ośmiornice wybornie smakują duszone w białym winie. Można je również usmażyć w mące z pomidorami lub podać z ziemniakami bądź makaronem i pieczarkami. Ośmiornica jest także składnikiem sałatek.

Sałatka z ośmiornicy

Sałatka z ośmiornicy

Ośmiornica najczęściej dostępna jest w formie mrożonki. Kupując surowe mięso tego głowonoga, ważne jest, by sprawdzić jego świeżość. Zapach morskiej bryzy to gwarancja świeżości . Inną nieco inwazyjną metodą jest pociągnięcie za mackę, jeżeli się oderwie, oznacza to, że ośmiornica nie jest świeża i najprawdopodobniej była zamrażana. Ośmiorniczka dodawana do sałatki może być gotowana lub grillowana. Bardzo wygodne w tego typu potrawach są ośmiorniczki baby.

Polecane przepisy do kategorii Ośmiornica z grilla

Znaleźliśmy 2 przepisów w kategorii Ośmiornica z grilla