Sposób przygotowania:
Grillowana ośmiornica
Ośmiornicę rozmrażamy w lodówce. Układamy ją w misce, przykrywamy. Gdy będzie miękka, płuczemy ją pod zimna wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mrożona ośmiornica jest już wypatroszona i ma usunięte wszystkie zbędne elementy. W zamrażarce porządnie skruszała, więc nie trzeba już jej "bić".
W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ośmiornicę. Gotujemy ją przez 30 minut. Wyjmujemy i odkładamy na desce, aby nieco przestygła.
Następnie dzielimy ją, odcinając po jednym odnóżu. Z każdej strony smarujemy ją dokładnie oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy grilla i pieczemy ośmiornice z obydwu stron przez około 5 minut. Podajemy skropioną sokiem z cytryny.
W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ośmiornicę. Gotujemy ją przez 30 minut. Wyjmujemy i odkładamy na desce, aby nieco przestygła.
Następnie dzielimy ją, odcinając po jednym odnóżu. Z każdej strony smarujemy ją dokładnie oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy grilla i pieczemy ośmiornice z obydwu stron przez około 5 minut. Podajemy skropioną sokiem z cytryny.